Vaccinaties tijdelijk op. Extra vaccinaties komen beschikbaar in december

Beste mensen,

 Afgelopen 2 weken hebben al veel patiënten een griep en/of pneumokokkenvaccinatie op onze praktijk ontvangen.

Helaas hebben we ook een kleine groep mensen moeten teleurstellen omdat de vaccins op waren.

We hebben direct vaccins nabesteld maar worden daarin gemaximeerd door het SNPG (Stichting Nationaal Preventie Griepvaccinatie) omdat er dit jaar veel meer mensen dan voorafgaande jaren gevaccineerd willen worden.

In de twee week van december zullen wij het merendeel van de teleurgestelde patiënten alsnog een vaccin kunnen geven.

Hierbij zal in eerste instantie voorrang gegeven worden aan mensen met een medische aandoening (diabetes, een hart-, long- of nierziekte of een verminderde weerstand) en mensen van 70 jaar en ouder. Deze mensen lopen meer gezondheidsrisico’s als ze de griep krijgen. Als deze groep gevaccineerd is, kunnen de overgebleven vaccins worden gebruikt voor gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar.

Deze keuze is mede gemaakt door staatssecretaris Blokhuis, na advies van het RIVM. Zo kunnen in ieder geval de meest kwetsbare mensen een vaccin krijgen.

Wij kunnen als huisarts deze situatie niet veranderen, hier is sprake van overmacht. Er is een landelijke en internationale verhoogde vraag naar griepprikken. Er is voorafgaande aan de griepvaccinatiecampagne door het RIVM wel een maximaal aantal vaccins extra ingekocht. Daardoor zijn dit jaar ruim een half miljoen extra vaccins beschikbaar. Het duurt ongeveer 6 maanden om griepprikken te maken, dus er kunnen voor dit griepseizoen geen nieuwe griepprikken bijgemaakt worden. We moeten het daarom doen met de voorraad vaccins die er nu is.

Wat kunt u zelf doen?

De maatregelen die we met elkaar nemen tegen corona helpen ook om griep te voorkomen en anderen niet te besmetten.

U verkleint de kans op griep door:

  • 1,5 meter afstand te houden van anderen
  • Vaak uw handen te wassen met water en zeep
  • Drukte te vermijden. 

Voor meer informatie zie https://www.rivm.nl/griep